Blog

Ev Kazalarında İlk Yardım

Her hanede ufak tefek dahi olsa da kazalar yaşanabilmektedir. Bu ufak kazaların kalıcı izler bırakmaması ya da daha büyük tehlikeler yaratmaması için ilk yardım çok önemlidir. Ev kazalarında ilk yardım oldukça büyük önlem taşımakla birlikte hastayı hayata bağlamaktadır. Ev halkının bu konuda bilinçlenmesi her yaştaki birey için önemlidir. 5 yaşınızdaki çocuğunuzun dahi size bir şey olması durumunda yardım isteyebilmesi gerekir. Evde yalnız olduğunuz durumlarda çocuğunuza en hızlı yöntemlerle nasıl polise ya da ambulansa ulaşacağını öğretmelisiniz.

Farklı durumlara göre yapacağınız birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler evde dahi uygulanabilen basit yöntemlerdir. Genellikle çocuklarda daha fazla karşılaşılan bu durumlar aile içinde endişe ve korkuya sebep olabiliyor. Ancak kaza anında yapmanız gereken en son şey paniktir. Sakince bulunduğunuz duruma en uygun yöntemleri uygulayarak 112’yi aramalısınız. Ambulans gelene kadar yöntemleri devam ettirerek hastanın ölümcül risklerle karşılaşmasını engellersiniz.

Evde Karşılaşılabilecek Kazalar

Evden genellikle çok riskli kazalar ile karşılaşılmaz. Ancak nadiren de olsa kişinin hayati tehlikesi oluşabilir. Sizler bu durumu engelleyebilmek için ev kazlarında ilk yardım ilkelerini bilmelisiniz. Evlerde en çok karşılaşılan kazalar;

  • Kesikler
  • Suda boğulma (genellikle bebeklerde)
  • Yabancı cisimlerin boğaza kaçmaması
  • Düşme ve çarpma kazaları
  • Zehirlenmeler
  • Yanıklar
  • Elektrik çarpması
  • Ateşli silahların patlaması gibi birçok kaza çeşidi bulunmaktadır.

Sırladığımız her kazada yapılabilecek ilk yardım yöntemleri bulunur. Ne olursa olsun kazazedeye anlık paniklerle sert müdahalelerden kaçının ve hemen ambulansı arayın.

ev kazasi
Ev Kazalarında İlk Yardım | Dünya Ambulans

Kazaların Türüne Göre Yapılacak Eylemler ve Önlemler

Çocuklar ve yaşlılar fiziksel yeterliliğine bağlı olarak birçok şeye dikkat etmesi beklenemez. Bu nedenle evde yaşlı veya çocuk varsa dikkatli bir şekilde duruma uygun hareket edilmelidir. Ev kazalarında ilk yardım bilgisi kadar alınan önlemler de etkilidir.

Çocuklar yalnız başlarına kaldıklarında genellikle yemek isteyip yiyemedikleri şeyleri denemeye çalışırlar. Bu cisimler para, düğme, şeker ve sakız gibi boğaza takılabilen cisimler olabilir. Sizler bu tür cisimleri çocuklarınızın ulaşamamağı yerlere kaldırarak bir çözüm üretebilirsiniz. Çocuklarınızı yıkanırken yalnız bırakmamak ve başka şeylerle ilgilenmemek dikkat etmeniz gereken başka bir olasılıktır.

Elektrik çarpmalarından kaçınmak için ise, kapaklı prizler tercih edilebilir. Prizlerin aşağı kısımlarda değil daha üst kısımlara monte edilmesi konusunda ısrarcı olmalısınız. Çocukların erişemediği yükseklikte olduğu zaman bu risk biraz daha düşecektir. Eğer bu durumla karşı karşıya kalırsanız öncelikle sigortayı attırın ve sonra müdahalede bulunun. Kalın tahta ver gazete destesinden de yardım alabilirsiniz. İlgili Link: Temel İlk Yardım Eğitimi Neyi Kapsar?

Zehirlenmeler belki de en önemli kazalardan bir tanesidir. Çocuklarımızın bir yiyeceğe alerjisi var ancak bilmiyorsak bile bu durumla karşılaşmak mümkün. Her aldığınız yiyeceğin son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Kimyasal maddeler ve temizlik ürünlerini de çocukların ulaşabileceği yerlere koymamalısınız. Kalan kimyasal ürünleri süt, su ve meyve suyu şişelerine koyarak çocuklarınızın dikkatini çekecek şeyler haline getirmeyiniz. Zehirlenme sonrası hastayı kusturmaya çalışmayınız ve ağızdan yiyecek tüketmesine izin vermeyiniz.

Yanıklardan korunmak içinse de kural oldukça basit, yine çocukların erişemediği yerlere koymalısınız. Bu sayede kazaları yarı yarıya önleyebilirsiniz. Çaydanlık ve benzeri ürünleri de yemek yerken dahi olsa da çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz. Yanık oluşumu durumunda kesinlikle bilmediğiniz ilaçları ve doğal maddeleri sürmeyiniz, deriyi kaldırmayınız. 15 dakika boyunca soğuk suya tutmanız yeterli olacaktır.

Evde bulunan her aletle kesik açılabilmektedir. Bu kesici aletlerinde yüksek yerlere koyarak tehlikeyi uzaklaştırınız. Avuç içlerinizle basınç uygulayıp kanın durmasını sağlayın. Antiseptik solüsyonlarla yarayı temizleyin ancak sakın pamuk vb. ürünler kullanmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu