Blog

Temel İlk Yardım Eğitimi Neyi Kapsar?

İlk yardım kaza anında kazazedeye ilaç uygulamadan sağlık ekipleri gelen kadar mevcut malzemelerle yapılan ilk müdahaledir. Amacı yaralının bilincini açık tutmak, hayati bir yaralanma varsa bu yaradan en hafif şekilde kurtulmasını sağlamaktır.

Kazazedenin durumunun daha kötüye gitmesini engellemektir. Çünkü ağır yaralanmalarda hastanın kaybı genelde ilk yarım saat içeresinde olur. Bu yüzden kaza anında itibaren yapılacak ilk müdahale hastanın hayatını kurtarmak açısından çok önemlidir.

İlk Yardımcı Kimdir?

İlk yardım yapan kişiye ilk yardımcı denir. Bu kişiler ilk yardımın temel amaç doğrultusunda yaralıya müdahalede bulunmak için yeterli donanıma sahip ve bu konuda eğitim almış kişilerdir. İlk yardımı yapan kişinin bilinçli olması da oldukça önemlidir.

İlk yardım eğitiminde öncelikli amaçlar bulunur. Bunlar, hastanın yaşamsal fonksiyonlarının devamını sağlamak, kazazedenin mevcut durumunun kötüye gitmesini engellemek ve yaralının iyileştirilmesini kolaylaştırmaktır. İlk yardım yapılırken bazı temel uygulamaların bilinmesi gereklidir.

İlk Yardım Temel Uygulamaları

Kaza yerinde ve kazazede için yapılması ivedi olan bazı temel uygulamalar vardır. Bu uygulamalar, koruma, bildirme ve kurtarma olarak 3 aşamalı gerçekleşir. Bu uygulamaların ilk amacı ilk yardımcıyı, kazazedeyi hem de çevredeki diğer insanların başka bir olumsuz duruma maruz kalmasını engellemek amacıyla alınan önlemlerdir.

Koruma uygulamasında, öncelikli olarak kaza yerinde oluşmuş olan veya oluşması muhtemel olan tehlikeleri belirlemek ve güvenli bir çevre oluşturulmasını sağlamaktır. Olay yeri diğer kişiler tarafından görünebilir bir şekilde elde olan imkân ve malzemelerle işaretlenmelidir. Eğer trafik kazası olduysa kaza yapan aracın kontağı kapatılmadır. Çevrede merak edip gelen kişiler varsa uzlaştırılmalı, hasta etrafında gereksiz kalabalık yapılması engellenmelidir.

Kaza yerinse Olası bir benzin ya da gaz kaçağına karşı sigara içilmemeli ateş alabilecek çakmak kibrit gibi ürünler kullanılmamalıdır. Eğer gaz kaçağı varsa ortam havalandırılmalı ve gaz vanası kapatılmalıdır. Kazazede yerinden asla hareket ettirilmemelidir. Kanamalı bir durum söz konusuysa olası bir bulaşıcı hastalık riskine karşı mutlaka cerrahi eldiven kullanılmalıdır. İlgili Link: Çatalca Özel Ambulans

Kaza yeri için ve kazazedenin durumunun kontrol altına alınmasından sonra bildirme aşamasına geçilir. Bu aşamada ilk olarak yapılacak şey 112’yi arayarak sağlık kuruluşlarından ambulans  yardımı istenmelidir. Telefonda yetkilere açık adres, olayın takımı, yaralının durumu, hasta ve yaralı sayısı, yapılan ilk yardım ve ilk yardımcı kendi adını ve ulaşılabilecek telefon numarasını vermelidir.

İlk yardımda son aşama ise kurtarmadır. Olay yerinde hastalara müdahale hızlı soğukkanlılıkla yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu