Blog

Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır

İlk yardım kaza durumlarında yaralıya sağlık ekipleri gelene kadar ilaç kullanmadan elde olan imkanlarla yapılan ilk müdahaledir. İlk yardımın eğitim almış kişiler tarafından yapılması hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir. Trafik kazalarına sebebiyet vermemek için sürücülerin kurallara uyması ve daha dikkatli araç kullanmaları hem kendileri için hem de diğer sürücüler için can güvenliği sağlamak konusunda önemlidir.

Trafikte tüm önlemlerin alınmasına rağmen kaza olma riski her zaman vardır. Bu yüzden bu olumsuzluklarla karşılaşınca soğukkanlı olunmalı ve öncelikle hastanın ve çevrenin güvenilir hale getirilmelidir. Sonrasında yaralılara müdahale edilmelidir. Doğru bir şekilde uygulanan ilk yardım hayat kurtarır bilinçsiz bir ilk yardım ise hastada geri dönülmez hasarlar bırakabilir hatta hayatını kaybetmesine sebebiyet verebilir.

Kaza Yerinde Yapılması Gerekenler

Trafik kazalarında ilk olarak olay yerinin ve kazazedenin güvenliği için gerekli önemler alınmalıdır. Aracın kontağı kapatılmalıdır ve başka kazalara sebebiyet vermemek için olayın gerçekleştiği yol işaretlenerek diğer sürücülerin göreceği şekilde düzenlenmelidir.

Çevrede meraklı bir kalabalık oluştuysa olay yerinden uzaklaştırılması ve sigara gibi alev alıp yangına sebep olacak şeylerle yaklaşılmasına izin verilmemelidir. Kazaya karışan araçlarda yangın durumu varsa itfaiye aranmalıdır. Sonrasında 112 aranmalı ve olay yerinin açık adresi, meydana gelen kaza yaralıların sayısı ve durumu hakkında doğru bilgiler verilmelidir.

İlgili Haber : Ev Kazalarında İlk Yardım

Yaralılara İlk Yardım

Gerekli sağlık kurumlarından yardım istendikten sonra yaralıları sakinleştirmeniz gereklidir. Sonrasında yaralılar birden çok kişi ise öncelikle durumu ağır olanlarla ilgilenilmelidir. Acil yardıma ihtiyacı olan kazazedenin yanına gidilip bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sonrasında nabız ve solunum kontrolleri yapılır. Eğer kalp durmuşsa kalp masajı yapılmalıdır. Eğer yaralılar biden fazlaysa çevreden ilk yardım bilgisi olanlardan yardım istenip organize bir şekilde durum kontrol altına alınmalıdır.

Yaralıların kanaması var temiz bir gazlı bez ile yara bölgesine tampon yapılmalıdır. Yaralanmalarda kullandığınız ürünler mikroptan arınmış olmalıdır. Bu yüzden il yardım çantasındaki steril ürünleri kullanmanız çok önemlidir. Eğer yakınızda ilk yardım çantası yoksa temiz bir bez kullanabilirsiniz. Hastanın bilinci açıksa kaza yerine sağlık ekipleri ulaşana kadar hasta hakkında bilgi sahibi olun. İlk yardım da zamanın önemi büyüktür. Bu da zamandan tasarruf sağlar. Hasta daha çabuk tedavi altına alınır. Hastanın kronik rahatsızlığının, herhangi bir ilaca alerjisinin ve sürekli kullandığı bir ilacının olup olmadığını öğrenin.

Böylelikle sağlık ekipleri gelir gelmez bu soruların cevaplarını hemen sizden almış olur ve gerekli müdahale daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Eğer ilk yardım bilginiz yoksa yaralılara kalp masajı ve suni solunum yapma gibi eylemlerde bulunmayın. Hasta yerinden asla hareket ettirmeyin. Kendi can güvenliğiniz ve çevrenize yardımda bulunabilmek adına mutlaka ilk yardım tekniklerini öğrenin. İlk yardım hayat kurtarır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu