Blog

Temel Yaşam Desteği

Temel yaşam desteği acil durumun ilk birkaç dakikasında alınan önlemler ve gerçekleştirilen ilk yardım uygulamaları hastanın yaşamda kalabilmesi için son derece önemlidir.

Söz konusu durum solunum ve/veya kalp durmasını içeriyorsa, hastanın profesyonel acil yardım ekiplerinin gelmelerini bekleyecek kadar vakti olmayabilir.

Solunum ve kalp durması içeren; kalp krizi, boğulma, elektrik çarpması, ciddi akciğer hastalıkları, inme, zehirlenmeler ve büyük travmalar gibi olgularla yaşamın her seviyesinde ve her yerde karşılaşılabilir. Bu durumlarda hastaya dakikalar içerisinde müdahale edilmesi gerekir.

Bu müdahaleyi başlatabilecek olanda, hastanın o an için yanında bulunanlar yani ilk yardım gönüllüleridir. “Temel Yaşam Desteği (TYD)” uygulamaları olarak adlandırılan uygulamaların temel hedefi, hava yolu açıklığını sağlamak, yeterli solunum ile oksijenizasyonu ve kan dolaşımını sağlamaktır.

TYD uygulamaları, bu konuda eğitim almış, gönüllü halktan insanların ve sağlık personelinin yaşamında ya da yeterli ekipman ve donanıma sahip olmadığı durumlarda karşılaştığı olgular için planlanmış uygulamalar bütünüdür.

Tanımdan da anlaşılacağı gibi TYD uygulamalarını yapmak için özellikli mesleki eğitime ya da ileri tıbbi ekipman/malzeme ya da ilaca ihtiyaç bulunmamaktadır.

Temel Yaşam Desteği Uygulamaları

TYD uygulamalarım solunum veya dolaşımın olmadığı her turlu acil durumda uygulanması gereken aşağıdaki uygulamalardan oluşur;

  • Hastanın durumunu değerlendirmek, hasta/yaralının ilk değerlendirmesini yapmak,
  • Bilinci kapalı hastalarda solunum yollarını açmak,
  • Solunumu olmayan hastalarda yapay solunum ve kalp masajı uygulamak,
  • Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazı kullanarak; gerekiyorsa, elektrik şoku uygulamak,
  • Hasta / yaralının ikinci değerlendirmesini yapmak.

Yaşamı risk altında olan, solunumu ve / veya kalbi durmuş bir kişinin, tekrar yaşama döndürülmesi için birbirini izleyen birçok uygulamanın yapılması gerekir.

Yaşam ve ölüm arasında dakikaların hatta saniyelerin bile çok önemli olduğu durumlarda, hayat kurtarıcı bu müdahalelerin mümkün olduğunca hızlı, doğru ve eksiksiz yapılması önemlidir.

TYD’ de tüm uygulamaların birbirini tamamlar şekilde ardışık, hızlı ve doğru yapılabilmesi için “ Yaşam Kurtarma Zinciri ” tanımının ayrı bir önemi bulunmaktadır. İlgili  Link; Bostancı Özel Ambulans

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu